1. faza: duhovni posvet v živo ali preko spleta 

Najpomembnejše pri duhovni usmeritvi je, kdo jo izvaja. V življenju potrebujemo ljudi, ki nam lahko pokažejo pravo smer so nepristranski. Duhovni posvet izvaja Sonja Auberšek, ki je usposobljena svečenica energij narave, imenovana ijanifa. Svečeniki, imenovani babalavo, babaloriša, ijanifa, in ijaloriša, so usposobljeni za to, da delujejo kot posredniki med ljudmi in božanstvi ter nam dajo odgovore na naša vprašanja prek tehnik in sistemov divinacije. 

Z uporabo divinacijskega sistema se izvede posvet z božansko energijo modrosti Ifa, pri čemer se ta odzove z odgovori na vprašanja izpraševalca. Prejete informacije so glasovi energij narave in temeljijo na modrosti, izkušnjah in znanju. Sonja, kot svečenica posluša in razume človeške težave ter jih zna pravilno interpretirati. Duhovna usmeritev temelji na točnih podatkih, ki jih prejme, in ne na njeni domišljiji ali osebnih interesih. 

Duhovna usmeritev je namenjena olajšanju življenja in naredi človeško usmeritev bolj precizno. Preko nje se pokaže, kaj je pametno storiti v skladu z našim vprašanjem in čemu se izogniti. Vendar pa je uspešnost duhovne usmeritve odvisna tudi od naše lastne discipline, odgovornosti in pripravljenosti prevzeti odgovornost za svoje življenje. 

Duhovna usmeritev ni čudežna rešitev, ampak nam ponuja odgovore, ki nam pomagajo razumeti težave in najti potencialne rešitve. Končni uspeh je odvisen od naše akcije in od tega, kako dobro razumemo sporočila božanstev ter jih sprejmemo. Duhovna usmeritev je posebej priporočljiva takrat, ko potrebujemo drugačen pogled na težave, ki jih sami ne vidimo pravilno, in ko nam manjka usmeritev ter motivacije za življenje.