Limfna drenaža

1. Kaj je limfa oz. limfno žilni sistem?

Ugotovila sem, da veliko ljudi sploh ne ve kaj je to limfa in limfni sistem, ter o pomembnosti le tega za naše zdravje.

Večina jih o tem izve šele takrat, ko že zbolijo in poiščejo strokovno pomoč. Limfna drenaža se uporablja kot preventiva , lahko v kozmetične in wellness namene ali pa kot kurativa v terapevtske namene.

Limfno žilni sistem – so tanke nitke, ki se po celem telesu prepletajo, po katerih se nežno premika za naše zdravje in življenje tako dragocena tekočina – limfa.

V telesu imamo razvejano omrežje majhnih in večjih limfnih žil, katerih glavna naloga je resorbcija tkivne tekočine.

Limfni sistem je poleg venskega dela krvnega obtoka naš drugi odvodni sistem. Je eden najpomembnejših sistemov v človeškem telesu, ki skrbi za odplavljanje in odstranjevanje vseh odpadnih snovi, ostankov strupov ter mikroorganizmov iz celic in tkiv, ter nas tako ščiti pred mikrobi, bakterijami in virusi.

Sestavljen je iz limfnih žil in limfnih vozlov, ki jih imenujemo tudi bezgavke, po njem pa se pretaka rumenkasto prosojna tekočina, ki ji pravimo limfa. Ta iz tkiv odplavlja odpadne snovi, kot so bakterije in tujki ter velike količine vode, očiščena tekočina pa se nato vrača nazaj v krvni obtok. Med to potjo pa se limfa tudi prečisti. Da se čista izlije v krvni obtok, gre limfa skozi nešteto bezgavk, ki so kot nekakšne filter postaje v telesu. V bezgavkah pa potekajo tudi številni pomembni imunski procesi.  Prav tako pomembno  vlogo pa ima  limfni  sistema pri vzdrževanju ravnovesja tekočin v organizmu.

Ker torej limfni sistem skrbi za obrambo organizma pred tujki ter tako odstranjuje možne povzročitelje bolezni, ter vse odpadne snovi, ki jih v telesu ne potrebujemo, je pomembno, da ga očistimo in vzdržujemo v zdravem stanju.

2. Kaj se zgodi, če naš limfni sistem ne deluje dobro?

Če so limfne žile poškodovane, prekinjene ali če so na tej poti ovire, potem tekočina in odpadne snovi zastajajo v tkivu. Posledice tega se kažejo na našem zdravju in počutju. V kolikor pa so te blokade večje prihaja do nastanka pravih edemov.

Ko prihaja do poškodb vezivnega tkiva (opekline, vnetja, hematomi, rane) takrat je naloga limfnega sistema, da odstranjuje poškodovane celice, produkte vnetja in toksine proč od prizadetega področja in na ta način omogoča hitrejše zdravljenje.

3. Kako lahko sami poskrbimo, da bi ostal naš limfni sistem zdrav?

Ker torej limfni sistem skrbi za obrambo organizma pred tujki ter tako odstranjuje možne povzročitelje bolezni ter vse odpadne snovi, ki jih v telesu ne potrebujemo, je pomembno, da ga očistimo.

4. Kako torej očistiti limfni sistem?

Gibanje

Da bi omogočili čiščenje limfe, je nujno potrebno gibanje, saj premikanje limfne tekočine zagotavljajo naše mišice. Vzemite si torej vsaj pol ure časa na dan za gibanje, pa naj bo to sprehod, tek ali telovadba. Predvsem je pomembno to, da pri vadbi izločamo svoj pot, saj takrat dosežemo, da se strupi pospešeno čistijo iz organizma tudi skozi kožo ter hkrati spodbudimo čiščenje limfe

Prehrana

Prečistite svoj jedilnik in osvobodite vaš limfni sistem. Zdrava prehrana namreč proizvaja veliko manj odpadnih snovi, ki jih je potrebno prečistiti, ter tako zmanjšuje možnosti za zastoj. Izogibajte se predvsem predelani hrani, ki vsebuje veliko soli, sladkorjev in konzervansov.

Voda

Na dan je potrebno popiti čim več vode. Telo mora biti namreč dobro hidrirano, da limfni sistem deluje pravilno, in tako odstranjuje bakterije in ostale odpadne snovi s telesa.

Udobna oblačila

Poskrbite za to, da bodo vaša vsakodnevna oblačila udobna in raztegljiva, saj lahko (pre)tesna obleka omejuje vaš limfni sistem ter tako prispeva k blokadam.

Sprostitev

Najbrž bi težko našli človeka, ki bi se lahko v celoti izognil stresu v vsakdanjem življenju, kljub temu pa se mu z različnimi sprostitvenimi tehnikami skušajte izogibati ali pa ga vsaj omiliti.

Razstrupite se

Očistite svoje telo na različne načine, z zdravo prehrano, z dihanjem ali z glino, ki ima izredno močno absorbcijo in čistilno moč, poleg tega pa pospeši obnovo celic, spodbudi obnavljanje rdečih krvničk in zdravi slabokrvnost.

Limfna drenaža

S pomočjo manualne limfne drenaže dosežemo povečan pretok limfe. Ker limfa odplavlja tudi velike količine vode, je limfna drenaža blagodejna in pomembna predvsem za tkiva, ki zadržujejo veliko vode mišice, maščobno tkivo Skrbno  kreirani  ter natančno  in nežno izvajani   gibi in  postopki imajo v  rokah  izkušenega in usposobljenega terapevta  izjemno  pozitivne učinke  na  celotno  telo,  na kožo in  večino telesnih  sistemov.

5. Kaj je manualna limfna dreneža po dr. Voddru in kdaj se uporablja?

Manualna limfna drenaža po dr.Voddru se uporablja wellness, kozmetične in v terapevtske namene kot npr.: otekline po poškodbah, obsežnejši hematomi, po ortopedskih in drugih operativnih posegih, pri revmatskih obolenjih, kroničnih obolenjih respiratornega trakta, tehnike na sklepih, intraoralno, globoko abdominalno drenažo ter različne načine aplikacije  manualne ročne drenaže v terapevtske namene pri patoloških limfedemih.

Zaključek

Naše telo je tempelj, ki smo ga dobili v uporabo za bivanje na tem lepem planetu. Skrb za ta tempelj na vseh nivojih bivanja pa je pogoj, da nam bo bivanje v templju lepo in da bomo v njem bivali dolgo. Da to dosežemo je potrebna skrb za telo na fizičnem , čustvenem, mentalnem in duhovnem nivoju.

To se pravi jejmo zdravo izogibajmo se alkoholu in cigareta m, gibajmo se, umirimo svoj um, bodimo osredotočeni na ljubezen in radost in tudi naš limfni sistem bo deloval brezhibno vse naše življenje.